Eetbaar Park (permacultuur)

Op onze facebookpagina vind je de actuele stand van zaken met betrekking tot permacultuur activiteiten in Den Bosch.

Helaas moesten wij per 1 juni 2016 stoppen met onze werkzaamheden bij de Oosterhoeve Den Bosch. Het Eetbaar Park werd omgeploegd.

Eén van de projecten van TTDenBosch in de Eetbare Stad is een permacultuur tuin die onder de noemer ‘Eetbaar Park’ gerealiseerd wordt op het terrein van de Oosterhoeve bij de Oosterplas. Dit stuk grond van ongeveer 1100 m2 is in bruikleen van de Oosterhoeve en ligt tussen een strookje water (met eenden en meerkoetjes), paden en een stukje bos. Het is op dit moment het enige experiment in Den Bosch op het gebied van permacultuur. Op het terrein staan verspreid een aantal (fruit)bomen en een Aak in de hoek bij de ingang. De plek ligt mooi beschut tussen de hogere bomen en gunstig op de zon georiënteerd. Er is begonnen met een globaal ontwerp, waarbij het ‘kneden en omvormen van bestaande begroeiing naar meer soorten eetbare gewassen’ de drijfveer is.
De plek wordt goed bezocht door bijen, vlinders, padden, Elzenhaantje en andere insecten.

2014 :: WAT ER ZOAL GROEIT/GROEIDE
Aak . Aardbei . Aardappel . Aardpeer . Amarant . Appel . Bieslook . Braam . Brandnetel . Bonen(diverse) . Bijvoet . Citroenmelisse . Dalia . Daglelie . Dovenetel . Druif . Eik . Esdoorn . Fluitenkruid . Framboos . Grote Klis . Eeuwig Moes(zaadvormend) . Goudsbloem . Gras . Haagwinde . Hazelaar . Hosta . Hondsdraf . Hondsroos . Koolrabi(zaadvormend) . Kerspruim . Klaver . Kleefkruid . Kruisbes . Lavas(zaadvormend) . Leverkruid . Munt . Muur . Oregano . Pastinaak . Peer . Peterselie(zaadvormend) . Pompoen . Radijs . Riet . Rozemarijn . Rucola . Schapenzuring . Snijbiet(zaadvormend) . Thijm . Smeerwortel . Walnoot . (Veld)salie . Veldsla . Venkel . Vlier . Wilg . Zegge . Zevenblad . Zwarte Bes
(dik = groeit goed)
Eetbaar Park bij de Oosterhoeve, zomer 2014

Verloop vd ontwikkeling vh Eetbaar Park okt.2012

Het najaar van 2012 begint

Voorjaar 2014, in afwachting wat er opkomt


Er valt van alles te plukken en verschillen per seizoen Het is de bedoeling dat het nieuw ingebrachte of spontaan groeiend materiaal zichzelf kan handhaven zonder al te veel menselijk ingrijpen. Langzamerhand zien we welke planten dit ‘oppakken’ en welke planten het hier niet naar hun zin hebben, bovendien leren we steeds meer wat er eetbaar is.

MEEDOEN Momenteel komen we met een kleine groep mensen regelmatig in de tuin om te observeren en wat kleine werkzaamheden te verrichten; een ieder die geïnteresseerd is kan aansluiten; we transformeren samen. Een afspraak maken kan via de Facebookpagina van het Eetbaar Park of een mail naar één van de medewerkers.
INFORMATIE Belangstellende voorbijgangers informeren we over wat we aan het doen zijn; iedereen kan ons aanspreken als we aan het werk zijn. We werken vnl. op ons gevoel en groeiende inzichten zoals de tuin en omgeving het ons ingeven.

INSPIRATIEBRONNEN
* permacultuurnederland.org met o.a. de Gildevlinder (welke planten groeien goed/niet goed samen)
* Plants For A Future, allerlei bruikbare/eetbare planten (Engels)
* Testtuin Permacultuur Wageningen (TTWageningen) Folder die de organisatie vd Testtuin uitgeeft.

Het realiseren van een permacultuur tuin vraagt initieel redelijk wat inspanning, voornamelijk observatie; naarmate de eetbare begroeiing volwassen wordt en stand blijft houden zal dit minder worden. De tuin doet daar zeker een paar jaar over. Meer informatie over de eerste stappen naar het Eetbaar Park vind je hier.
Medewerkers in het park hebben in 2011/2012 een subsidie ontvangen van de gemeente (Groene Handdruk) en van Stichting Groen en Doen; meer informatie vind je hier: Eetbaar Park bij Zorgboerderij Oosterhoeve

Op onze Facebookpagina van TTDenBosch met actuele discussies, achtergronden en activiteiten op het gebied van transitie; je kunt je daar ook bij aansluiten. Wil je mee doen en bijv. ook posten op het blog van TTDenBosch stuur bericht ons via ‘contact’ hier bovenaan de pagina.
Diverse planten Eetbaar Park - juni 2014

Tweeter button Facebook button Linkedin button