Filmverslag: The Power of Community

22 december 2010: acht mensen verzamelen zich in Leidi’s atelier, waaronder drie nieuwkomers. Leidi introduceert de film. Ze spreekt de hoop uit dat het nieuws over de oprichting van Transition Town Den Bosch zich als een olievlek om zich heen zal grijpen. Met excuses voor de verouderde beeldspraak.

De documentaire, een klein uur lang, vertelt over de omwenteling die in Cuba plaatsvond na 1990, toen de Sowjet-Unie ineenstortte en Cuba helemaal geïsoleerd en noodgedwongen zelfvoorzienend werd. (http://www.powerofcommunity.org/). Zo’n bron van inspiratie, dat de film in het vervolggesprek nauwelijks ter sprake komt. We weten.

Na de film is er een voorstelrondje. Veel verbanden/netwerken: de lokale ruilkring (http://www.niksvoorniks.nl/ ), permacultuur (http://www.aarde-werkdestegge.nl/ , guerilla gardening), de buurt Boschveld (http://www.boschveld.nl/ ), Ecodorp Brabant (http://www.ecodorpbrabant.nl/).

Dankzij Marjolein komen we op de vergeten groente “Eeuwig moes” (http://www.tuinadvies.nl/splijtkool_of_eeuwig_moes.htm).

En zo weer via een interview dat Frans Leonard had met het Brabants Dagblad, op 24/12 gepubliceerd (pagina 39), naar het braakliggend terrein van de voormalige HAS aan de rand van de Muntel. Kunnen we daar iets beginnen? Voorgeschiedenis: http://www.graphicalhosting.nl/movabletype/weblog/2009/03/guerilla_gardening_landjepik.html). Ja, alweer GroenLinks!

Een idee, vanavond geboren: laten we in kaart brengen welke braakliggende stukken grond in Den Bosch zich lenen voor moestuinieren. Dit is zo concreet:

  • oude Michelin-terrein, naast Brabanthallen, mogelijk ernstig vervuild.
  • HAS (De Muntel)

  • Voormalig Nova Zembla (Paleiskwartier). M.i. komt daar een woontoren.

Zie ook: http://guerrillagardening.org/community/index.php?topic=1000.0

Frans Leonard

Reacties zijn gesloten.

Tweeter button Facebook button Linkedin button