Ontwikkeling van de EnergieKraam vanaf begin 2013 (wgEnergie)

EnglishWe komen regelmatig bij elkaar; hier vind je de ontwikkeling van de EnergieKraam tot nu toe (*.pdf).
Wordt vervolgd.

Opstelling EnergieKraam tijdens Artibosch (1 sept. 2013)
De opstelling heeft diverse gebruikers van zonnestroom voorzien en trok veel belangstelling van bezoekers aan Artibosch.
Eerst is er enige tijd een beamer aangesloten geweest die 243W opnam van de, door de inverter geleverde, 230V; omdat dat veel meer was dan we met de 300Wp aan panelen aanleverden op een niet echt overwegend zonnige dag, hebben we de beamer uitgeschakeld toen de accu na enige tijd tot 11,8V onder belasting (ca 25A totaal) daalde.
In telkens een opeenvolgend uur hebben we een paneel voorzien van een eigen acculader of parallel aangesloten totdat er totaal 6 panelen (6x100Wp) in werking waren, te weten:
-2x parallel op de kraam op een chinese lader;
-1x op de kraam met een paneel op de grond voor de kraam op een chinese lader;
-2 losse panelen voor de kraam met ieder een eigen zelfgebouwde lader.
Alle panelen werkten en leverden tussen de 2-3A met zonneschijn, beduidend minder met bewolking of wanneer er iemand voor de panelen stond die zich voor de kraam bevonden; een mooie gelegenheid om mensen te demonstreren wat het effect van schaduw op een paneel is, door de ampere-tang op de kabel van het betreffende paneel te plaatsen konden we dit inzichtelijk maken.
De meet-computer (via converter 12>5V, ca 2,8W) met aangesloten beeldscherm (ca. 35W op 100% helderheid) werd direct gevoed uit de 12V accu en heeft continu gedraaid, waarbij de monitor af en toe even uit was.
Ander gebruikers: de beamer maakte plaats voor de boor/slijp/freesmachine van de, op de markt aanwezige, edelsmid. De machine trok in de praktijk bij normaal gebruik 40W van de 230V inverter, terwijl de gegevens op het apparaat 650W aangaven.
Verder waren er permanent twee laptops met een eigen adapter aan de 230V aangesloten; dit leverde een verbruik op dat al snel ruim 100W was, maar dit liep langzaam terug naar uiteindelijk ongeveer 60W totaal.
Af en toe is een 24V 50W soldeerbout aangeweest om wat soldeerwerk te doen en de penlight acculader 12V heeft vrijwel de hele dag aangestaan.
Aansluiting diverse gebruikers en het verrichten van metingen

Interessant onderdeel is ook de batterij of accu:
Wanneer kunnen we gebruik gaan maken van accu’s, die minder schadelijk zijn voor het milieu? In ieder geval alvast een paar ideeën.

STEM op dit project op de site van Voor De Wereld Voor Morgen.

Vanuit de ReparatieStraat is de vraag ontstaan om een zgn. ‘Energiekraam’ te ontwikkelen zodat er meer onafhankelijk van het Grid gewerkt kan worden; bijv. tijdens evenementen, landbouwkampen, fietsroutes, mobiele werkplaatsen ed.
Lokatie: Studio Leidi Haaijer, Parallelweg 30F, Den Bosch, 13.00-18.00u
Het idee is om vanuit het onderzoek tot diverse vormen/constructies te komen die door particulieren niet alleen gebruikt kunnen worden, maar zo mogelijk ook zelf gemaakt. Als een constructie goed werkt kan deze in wezen nagemaakt worden; vanzelfsprekend helpen wij daar bij.
In dit research & development traject willen we zoveel mogelijk de nodige kennis aantrekken maar ook derden benaderen voor specifieke toepassingen.
Deze praktische manier van werken heeft ten doel om enerzijds het bewustzijn omtrent energiegebruik te vergroten, maar ook om kennis en kunde bij geïnteresseerden te genereren.
De EnergieKraam bevat zonnepanelen en mbv uitgekiende electronica kan een diversiteit aan kleinschalige gebruiksapparatuur gevoed en gebruikt worden; de ReparatieStraat is telkens testcase (het laden van laptops, verlichting, batterijen, andere opladers, naaimachines, lichte machines, elektrische fiets ed.)
Onderzoek 1: het uitkienen van zo universeel mogelijke omvormers irt. bestaande halffabricaten.
Onderzoek 2 een passend ontwerp van een zo mobiel mogelijke constructie (kraam, karretje).
Onderzoek 3: de maakbaarheid vh geheel zodanig dat het ook door anderen gereproduceerd kan worden; kennisdeling.
Onderzoek 4: het stap voor stap betrekken van potentiële derde partijen; op het omringende bedrijventerrein, in de omringende woonwijk, de gemeente (de gemeente Den Bosch heeft de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn, TTDenBosch wil hier op allerlei manieren aan bijdragen om zo de lokale veerkracht te vergroten) en anderen.
Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar: energie&#64leidihaaijer.nl of rien&#64mertensmaatwerk.nl

Spin-offs tijdens dit traject:
Accu met ingebouwde lader (Pagina is in het Engels).

Auteur: Leidi

De kwaliteit van onze leefomgeving is van groot belang! Wij zijn hier onderdeel van; en dus onderdeel van het geheel aarde. Laten we hier dan ook in overeenstemming mee leven. Check voor meer informatie: http://www.leidihaaijer.nl/ruimte/index_nl.html

Reacties zijn gesloten.

Tweeter button Facebook button Linkedin button