wg(werkgroep)ENERGIE & Mertens Maatwerk

Solar carport en zonneboiler

Een zonneboiler op het dak en zonnecellen op de carport

Samen met zijn zoon heeft Rien Mertens de constructie op de onderste foto ontworpen en gerealiseerd. Het gaat hier om een toepassing van vier PV panelen. De panelen zijn ieder aangesloten op een eigen inverter; eigenlijk zijn het vier eenvoudige installaties naast elkaar, die per stuk ongeveer €500 kosten.

De carport-constructie zorgt ervoor dat in de winter de voorruit van de auto minder snel dichtvriest; de zonnestroom compenseert het verbruik van de pomp voor de boiler op zonne-energie (boven op het dak) voor het warme water voor het huishoudelijk gebruik.
In de winter wordt dit ondersteund door een elektrische boiler die op de zonne-stroom werkt die vooral in de zomer opgewekt wordt. De elekrische naverwarming is alleen nodig in de winter. De koppeling met het lichtnet zorgt voor verrekening van het overschot aan zonne-energie in de zomer en het eventuele tekort in de winter. Metingen laten zien dat in de maand september nog energie over is, die beschikbaar is voor de andere elektrische gebruikers in huis.

In de werkgroep zijn we nu ook de mogelijkheid aan het onderzoeken om een mobiele stroomvoorziening te bouwen; zelfbouw is hierin sleutel om kosten te drukken maar ook om inzicht te krijgen in eigen stroom verbruik en kennis te delen.

Contact over het maatwerk vd zonnepanelen: rien&#64mertensmaatwerk.nl.
Paul Stams weet veel over zonneboilers ed.

De wgENERGIE neemt binnenkort ook deel aan overleggen op grotere schaal; hier wordt gekeken naar locale/regionale betaalbare energievoorzieningen, de inzet van lokale menskracht zal hierin ook een grote rol moeten gaan spelen.
Meer informatie over deze ontwikkelingen kun je inwinnen bij TTDenBosch

Auteur: Leidi

De kwaliteit van onze leefomgeving is van groot belang! Wij zijn hier onderdeel van; en dus onderdeel van het geheel aarde. Laten we hier dan ook in overeenstemming mee leven. Check voor meer informatie: http://www.leidihaaijer.nl/ruimte/index_nl.html

Reacties zijn gesloten.

Tweeter button Facebook button Linkedin button